A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Tummo a Belső Tűz Gyönyöre

Dagsay Tulku Rinpocse - A Belső Tűz Felizzítása

2021. november 25. - Átlátó Edit

inner-fire-illustration-7.jpg

kép forrása: https://innerfire-tummo.com/inner-fire-book/

Angol eredeti forrás: Dagsay Tulku Rinpocse - The Practice of Tibetan Meditation - Inner Tradition 2002 Rochester Vermont
Magyar forrás: Békés Nyugvás Meditációja - A tudat képzésének 9 szintje
második bővített kiadás Bódhiszattva Kiadó Sambhala Fordítóműhely 2019 Budapest
A Tibetet Segítő Társaság alapítvány/belső jegyzet
fordító: Kovács Endre

dagsay_tulku_rinpocse.jpeg9780892819034.jpg

A belső tűz felizzításának gyakorlata a tradicionális Tumo (Szenvedélyes Hölgy), vagy Csandali gyakorlatból lett adaptálva. A tibeti buddhizmusban ezt az egyik legtitkosabb tantrikus technikának tartják. Ez egy speciális módszer a megvilágosodás elérésére.

Ennek a módszernek a hatásossága objektívan igazolható. Fizikai méréseket végeztek jógikon, akik ezt a típusú meditációt végzik a belső tüzüket felébresztve (Tummo tibeti v. Csandali szanszkrit). A meditáció képessé teszi őket arra, hogy egész éjjel fagyos környezetben maradjanak a szabadban. Még arra is képesek, hogy hideg vízbe mártott törülközőt magukon megszárítsák ennek bizonyítására.

Ezen jelenség igazolása nem bizonyítja természetesen, hogy a jógi valódi tüzet izzított magában. Hanem azt, hogy ez a precíz vizualizációjuk és óriási koncentrációjuk, valamint akaraterejük, ami ezt a jelenséget okozta. A test hőmérsékletük mérhetően megnőtt.

A következő gyakorlat a tradicionális Csandali meditáció alapján lett kifejlesztve, de nem ennek a másolata, ezért ne várják tőle a leírt jógi tapasztalok szintjét.

A Buddhista tradícióban a Csandali gyakorlat úgy van számot tartva, mint ami a legmagasabb tökéletességi szintű, és megköveteli a gyakorló tanítványtól, hogy kivételt nélkül megtegyen minden fontos lépést, ami a meditációhoz szükséges, amit már előzőleg tapasztalt tanító vezetésével elsajátított.

Saját tapasztalatom megerősített abban, bátorított arra, hogy hozzáférhetővé tegyem a nyugati tanítványok számára. A tökéletesség legfelsőbb formáját biztosítóból adaptálva. Annak ellenére, hogy nem leszel képes a test hőmérsékletedet emelni ezzel a gyakorlattal, viszont meg fogod tapasztalni a kifejezett öröm érzését és a boldogságot, hozzájárulva az általános jólétedhez.

Ahhoz, hogy megértsd ezen hatás eredetét, meg kell barátkoznod a finom test működésével.

A Finom Test

A tibeti megértés szerint az embereknek nemcsak fizikai testük van, hanem finom testük is. Több ezer széles és keskeny csatorna köti össze ezeket a típusú testeket. A szemünk nem képes látni ezeket a csatornákat, melyek folyamatosan hordozzák a szelet ( lung tibetiül), ami életben tart minket. Ez a lung elválaszthatatlan a tudatosságunktól, és megfelel a pránának a hindujóga rendszerben, és a csi-nek a kínai akupunktúrás filozófiában.

A 3 főcsatorna: a középső, a bal és a jobb. A kiinduló pontjuk az egyén szemöldöke között helyezkedik el. Innen felfutnak a korona csakrához. Az útvonaluk ezután párhuzamosan követi a gerincet, keresztülfutva mind a hét csakrán – a finom energia központokon – és kb. 2 hüvelyknyire a küldök alatt végződnek. A csakrát úgy írják le, mint kerék v. korong, egy olyan helyként, ahol ezek a belső csatornák találkoznak és egy csomópontot képeznek egy kör formájában.

A következő meditáció alatt nem vizualizálják mind a 7 fő csakrát, csupán csak , a korona, a torok, szív és a köldök csakrát (lásd a grafikán).

Fogamzáskor az „Életmegtartó szelünk” elkezd a két oldalsó csatornában futni. A központi csatorna passzív marad. A tibeti buddhizmus tanítása szerint a szélső csatornák aktivitása olyan helyzeteket idéz elő, melyek negatív tudatállapotot okoznak. Az ősi buddhista szövegek tanítása szerint az egyén meditációkat gyakorolva képes bemanőverezni az életmegtartó szelet a központi csatornába, így fokozatosan megszüntetve az áramlást a szélső csatornákban, ezáltal fokozva a pozitív tudatállapot hatását. Más szavakkal kifejezve ez azt jelenti, hogy képtelenek vagyunk elérni a teljes boldogságot addig, amíg az életmegtartó szelek az oldalsó csatornákon keresztül folynak.

A csandali meditációs ábrán megfigyelheted azt, hogy a szélső csatornák 8-as formában körülzárják a központi csatornát a csakráknál. A pozitív szelek áramlata, ami csak a központi csatornában található, blokkolva van a csakrák területén. A csandali technika gyakorlásával megvan a lehetőséged, hogy egyesítsd ezen csomókat és tudatosan vezesd a szeleket a központi csatornába, ahol a tiszta és pozitív szelek szabadon áramolhatnak, ami az előfeltétele a teljes boldogság csodáinak megtapasztalásának. A csandali gyakorlat nagyon haladott formája a meditációnak, ezért azt ajánlom, hogy az egyszerűsített verzióval kezd.

tummochandali.jpg

 

ELŐKÉSZÍTŐ MEDITÁCIÓ 1.

Kezdjük azzal, hogy végigmegyünk a meditáció előkészítő lépésein. Amikor nyugodtnak és relaxáltnak érzed magad, határozd el, hogy a következő gyakorlatokat teljes szívvel fogod végezni. Vizualizálj és koncentrálj arra, hogy a tested egy üres edény.

A következő lépésben minden erőddel vizualizáld a 3 főcsatornát a szemöldökeid közül kiindulva párhuzamosan futva, először fel a fejed tetejére, majd közvetlenül a gerinced előtt lefelé a köldök alá 2 hüvelyknyire lévő pontba. Ez az a pont, ahol az oldalsó csatornák felfelé kanyarodva bevezetnek a központi csatornába. Képzeld el ezeket a csatornákat mint csöveket, a megfelelő színek vizualizálása rendkívül fontos:

  • A központi csatorna külső fala kék, de a belső fala vörös.

  • A jobb csatorna falai vörösek.

  • A bal csatorna falai fehérek.

Szánj annyi időt erre, ami elég ahhoz, hogy ez a kép tisztán, határozottan megjelenjen belső szemed előtt.

Ezen a ponton vizualizáld a 4 csakrát. Először a köldök szintjén, másodszor a szív szintjén, a következő kettő a torkodnál és a fejtetődben.

Mielőtt beleásod magad a Főmeditációba, hogy felizzítsd a belső tüzet, szükséges, hogy fellazítsd a felépült csomókat a csakrák körül. A következő meditáció ezt teszi lehetővé.

 

ELŐKÉSZÍTŐ MEDITÁCIÓ 2.
A KÖZPONTI CSATORNA CSOMÓINAK ELTÁVOLÍTÁSA

Az első előkészítő meditáció után hozz létre a tudatodban egy ragyogó fehér folyadékcseppet vörös árnyalattal a központi csatornában, a szívcsakrában. Ez az erőteljes csepp most lassan felemelkedik a koronacsakrádba a szív csakrádból. Majd onnan leesik a csatornák kiinduló pontjába a szemöldök közé, majd fokozatosan visszamozog a koronába, majd le a köldök csakrába a szív csakrán keresztül.

Hagyd, hogy ez a fehér csepp folytassa ezt az utazást fel és le háromszor. A harmadik ismétlésnél hozd vissza a cseppet a szív csakrádba, hogy átalakuljon a szív cseppé, ami a gyönyör energiáját képviseli.

Az összecsomósodott csatornák a csakrák körül kibomlanak, a csepp fel és le mozgásától, és egy sima utat biztosítanak a többi cseppnek, hogy fel és le tudjanak siklani. Ezáltal minden előkészületet megvalósítottál a fő meditációhoz, hogy felizzítsd a belső tüzet.

Itt javaslom, hogy tarts szünetet és relaxálj egy kicsit, mielőtt tovább mennél.

 

MEDITÁCIÓ A BELSŐ TŰZ BEGYÚJTÁSÁN

Miután megengedtél magadnak egy kis időnyi lazítást, hozd elő a képet, amit az előkészítő meditációs gyakorlatok során vizualizáltál, és koncentrálj ennek megtartására, mialatt új cseppeket hozol létre mind a három felsőbb csakrában, a központi csatornában.

  • A koronában fehér,

  • a torokban vörös,

  • a szívben kék.

    omah_hung_body.jpg

chakras_of_vajra_yogini.jpg

Majd vizualizálj egy tövisszerű tárgyat a köldök csakrában, aminek tűz a természetes potenciálja. Ezt a tárgyat Áthung-nak nevezik, a teteje hegyes, az alja felé szélesedik és úgy ismert, mint a fő indító mechanizmus a belső tűz begyújtásában. Az ábra segíti a vizualizációt.

tummo_fire_flame_vagina_endre_kovacs.jpg

  • Miközben a fókuszod elválaszthatatlan az Áthung -tól, lélegezz be nagyon, nagyon lassan gyengéden az orrodon keresztül. Hagyd a lélegzeted befolyni a szélső csatornákba és végigutazni, mígnem elérik a köldökcsakra alatti pontot, ahol a szélső csatornák bevezetnek a központiba.

  • Majd tartsd vissza a lélegzeted a köldökben és használd a képzeleted, hogy felforrósítsd az Áthung-ot, ez aktiválja a tűz erejét benne és nagy hőt generál.

  • Lélegezz ki nagyon lassan az orrodon keresztül újra.

Ismételd meg másodszor. Az intenzív vizualizációd erejétől képes leszel az Áthung-ot ragyogóvá tenni.

Ismételd meg ezt a gyakorlatot még egyszer és minden lehetséges erőt adj bele a feladatba1. Ezáltal képes leszel az Áthung-ot lángra lobbantani. Egy egyenes intenzív láng fejlődik belőle felfelé mutatva (pl. lángvágó a szerk.).

short_a.jpg

Amikor ezt létrehoztad, használd ezt a lángot, amikor belélegzel a következő alkalommal, hogy felmelegítsd a cseppeket a fejben, a torokban, és a szívben. Az erős hő, ami a lángból jön, megolvasztja majd a fehér cseppet a korona csakrában és az esszenciája - a gyönyör energia - alá hullik a torok csakrába és egyesül a vörös cseppel. Ezen a ponton, amikor a fehér csepp keveredik a vörössel, forró boldogságot tapasztalsz.

Azután ez az összevegyült csepp elkezd olvadni és alázuhog a szív csakrába, ahol a kék cseppel vegyül.

Ezalatt a vegyülő folyamat alatt még erősebb boldogságot fogsz tapasztalni. Majd a kék csepp kezd olvadni és csepegni együtt a többi esszenciával, le a köldök csakrába, ahol mind a három csepp egyesül.

Ez az összevegyülés még az eddig tapasztaltaknál is nagyobb boldogságot okoz. A csúcsponton a lényegiségek alázuhogva folynak le az Áthung- ra, aminek olyan a hatása, mintha olajat öntenének a tűzre, a hő felerősödik, és a láng felforrósodik.

Ez a szokatlan és megnyugtató hő átjárja az egész testet – mind a fizikai anyagi testet, mind a finom testet – és feltölti, átitatja belső gyönyör és öröm elsöprő érzésével.

FONTOS MEGÁLLAPÍTÁSOK

Abban az esetben, ha nem vagy még jártas az ilyen típusú vizualizációban, használj bőséges időt az elsajátítására. Nagyon fontos, hogy mesterévé válj az első lépésnek, mielőtt a következőre lépsz. Figyelj arra a tényre, hogy ehhez a típusú meditációhoz, kivétel nélkül szükség van a következő feltételekre:

  • Precíz vizualizációs készség

  • Akaraterő

  • Nagy koncentrációs képesség.

1 Itt figyeljük arra, hogy a lélegzet visszatartás és a testi valamint szellemi erőltetés felviheti a vérnyomásunkat, és a már eleve magasat pedig állandósíthatja szóval óvatosan!!! a szerk.

 jesecogyal.jpg

kép forrása: Keith Dowman - Sky Dancer: The Secret Life and Songs of Lady Yeshe Tsogyel

sukhasiddhi_hardcore.jpg

Kép Forrása: White Sukhasiddhi (Khechari) (White Khechari Yogini)
https://www.tibetanart.com/Product.asp?PID=39&MATCH=1

kép forrása: http://www.tibet.hu/write/epocha/TummoplakatReynoldsWEBpici.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr8216764508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása