A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

A DALAI LÁMA A KORRUPT VALLÁSI SZERVEZETEK ELLENI HARC FONTOSSÁGÁRÓL BESZÉLT

A Dalai Láma További Gondolatai Sogyal Rinpoche-ról és a Rigpa Közösségről

2021. július 25. - Átlátó Edit

 

forrás: https://youtu.be/_me_BLK8XqA
szerző: Tenzin Peljor (Michael Jäckel)
fordító: Tóth Ágnes

Sogyal Rinpoche „megszégyenülésével” kapcsolatosan nemrég tett megjegyzéseit követően (https://youtu.be/0wP4rsM7AZQ) a Dalai Láma a korrupt vallási szervezetek elleni harc fontosságáról beszél. „Romlott emberként festi le Sogyal Rinpoche-t, mint aki nem törődik a vallás igazi üzenetével, hanem csak felhasználja a vallás szót. A vallást eszközként használja fel a kizsákmányoláshoz. „Köszönet Tasih Delek-nek az alábbi videóért és a lenti átiratért.

RÉSZLETEK Kivonat Őszentségének a 14. Dalai Lámának 2017. szeptember 6-án a san diegoi Kalifornia Egyetem diákjainak, Dharmsalában található lakhelyén tartott interaktív élő webcast-jából.

Átirat: „Ha nyugaton a „szekuláris” szót használom, néhány barátom azt mondja, hogy a szekuláris szónak van némi negatív jelentése a vallással kapcsolatban. Tudják, ez érthető, a Francia forradalom és az Oroszországban lezajlott bolsevik forradalom alatt jellemző volt némi a vallás irányába megnyilvánuló negatív viszonyulás. De az nem a vallásnak, hanem a vallási intézménynek szólt. A vallás, a valódi vallás a szeretet. Még az állatok is meghálálják a szeretetet. Így senki sem lehet a vallás vagy a szeretet ellen. Azonban, tudják, ezek az szervezetek, egyházak, őszintén szólva szerintem néhány esetben romlottak. (Őszentsége a Dalai Láma kidugja a nyelvét.)"

„Így érdemes (Őszentsége a Dalai Láma felemeli az öklét) tenni ezek ellen a dolgok ellen. A Francia forradalom alatt, és azt megelőzően az elit, a királyok vagy királynők nagyon közeli viszonyban voltak az egyházzal. Tehát előnyük származott ezekből a csoportokból, így automatikusan támogatták őket. Ezért amikor az emberek valóban szenvedtek a kizsákmányolástól, akkor bátornak kellett lenniük ahhoz, hogy ledöntsék ezt a szervezetet. Elég bátornak kellett lenniük ahhoz, hogy harcoljanak az egyház ellen. Nem igaz? Mit gondolnak?"

„Nemrég az indiai Haryana államban jelentkeztek problémák, most már tudják (Őszentsége a Dalai Láma a közönség felé mutat). Tehát a Dharmát, a Dharma szót a kizsákmányoláshoz használják fel. Ők maguk sem a Dharma szerint élnek, ahogy néhány tibeti láma sem."

„Újabban Amerikában [=a Nyugat], Rigpa, talán hallottak a Rigpa Dharma központról, a vezetőjét ismerem. Legutóbb egy nyílt levél, vagyis ez ellen a személy ellen egy totális kritika jelent meg. Ezért a vallási szervezetek elég gyakran romlott módon nem törődnek a vallás igazi üzenetével, hanem felhasználják a vallás-t. A vallást eszközként használják a kizsákmányolásra. A Francia és az Orosz bolsevik forradalomnak tehát ezért volt negatív vallási felhangja."

„Ha tehát a „szekuláris” szót használom, akkor néhány barátom fenntartással fogadja. Azonban ebben az országban (India) a szekuláris szó tiszteletet jelent minden vallás iránt és szerintem az indiai felfogás egyedülállósága abban rejlik, hogy a szekuláris tiszteletet jelent a nem hívők irányába is.”

Részetek a beszélgetésről: http://tibet.net/2017/09/there-will-b

Részletek az állítólagos visszaélésről: Süddeutsche Zeitung International (Dr. Michaela Haas): "The Tibetan Book of Living and Lying" https://projekte.sueddeutsche.de/artikel/gesellschaft/the-tibetan-book-of-living-and-lying-e435145/

Buddhism Controversy Blog: "Abuse: Letter to Sogyal Rinpoche From Long Term Rigpa Students" https://buddhism-controversy-blog.com/2017/07/22/abuse-letter-to-sogyal-rinpoche-from-long-term-rigpa-students/

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr3816637940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása