A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Gyémánt Tudat és Belső Tűz Meditáció

2022. december 22. - Átlátó Edit

„Amennyire csak lehetséges használd ki a Vadzsraszattva gyakorlat által nyújtott lehetőséget, főképp, ha még nem végezted el a teljes Vadzsraszattva elvonulást. A Vadzsraszattva megtisztulást összekötheted a belső tűz gyakorlattal úgy, hogy felváltva csinálod őket, így egymást támogathatják. A százezer mantra recitációt elismételheted ily módon is, közben felfedezheted a belső tűz erejét. A tantrikus előkészítők és a beteljesítő szakasz gyakorlatai együtt közösen biztos sikert hoznak. Kezdő gyakorlóknak az a jó, ha reggel a belső tűzet gyakorolják, este, elalvás előtt pedig tíz perc Vadzsraszattva megtisztulást végeznek. Így kellemesen aludhatnak, boldog tudatállapotban. Ha boldogtalan tudatállapotban mész aludni, akkor egész éjjel erős karmát fogsz aktiválni.” Láma Thubten Jese - A belső Tűz Gyönyöre – részlet fordító Huppán Gábor 2011 Budapest

részlet: Lama Thubten Yeshe - BECOMING VAJRASATTVA THE TANTRIC PATH OF PURIFICATION
Magyar fordítás: (nyers fordítás - Kovács Endre 2022 Budapest) Forrás: https://www.bookdepository.com/Becoming-Vajrasattva-Lama-Yeshe/9780861713899

kép forrása: https://www.himalayanart.org/items/4479

Ha minden este huszonegyszer recitálod a Vadzsraszattva mantrát, az megállítja a nap folyamán létrehozott negatív cselekedetek egyébként exponenciális elszaporodását. Tisztítás nélkül az egyik nap negatív energiája a következő napra megduplázódik, az azutáni napra megduplázódik, és így tovább. A tantrikus szövegek azt is elmagyarázzák, hogy ha a mantrát megfelelően, százezerszer recitálod, akkor teljesen megtisztíthatsz mindenféle negatívumot, még a megszegett tantrikus gyökér fogadalmakat is. Nincs olyan negativitás, amit ne lehetne megtisztítani ezzel a módszerrel. Ez nagyon erőteljes.

Továbbá, ahogy már korábban elmagyaráztam, a Vadzsraszattvanak különböző aspektusai vannak: kriya, charya, jóga és legmagasabb jóga. Ez utóbbi magában foglalja a Guhjászamaja és a Jamantaka aspektusokat is, amelyek, ahogy Őszentsége Song Rinpocse mondta, a fizikai megtisztulásra, a test megtisztítására helyezik a hangsúlyt. A Heruka Vadzsraszattva inkább a mentális megtisztulásra összpontosít. Ezért olyan erőteljes módszer. Nem csak a tibetiek számára. Lehetséges, hogy néhány gyakorlat, ami a tibetieknek megfelelő, nem biztos, hogy megfelel a nyugatiaknak, de ez nem tartozik közéjük. Antropológiai kísérleteket végeztem a nyugati tanítványaimon, és eddig úgy gondolom, hogy a Vadzsraszattva-gyakorlatuk elég sikeres. Az elvonulás után az agyuk megváltozott! Nem számítottam ekkora változásra. Valamiért a Heruka Vadzsraszattva gyakorlása egészen más emberi lényekké változtatja őket. Örülök, hogy a nyugatiak ilyen alkalmasnak és hasznosnak találják ezt a gyakorlatot.

A Vadzsraszattva tényleges gyakorlása nagyon egyszerű. Először is, ahogy már korábban is hangsúlyoztam, tudatában kell lenned a negatívumaidnak. Lehet, hogy látszólag nincs semmi durva, vagy olyan, aminek egyáltalán tudatában vagy, de a tudatalattid mélyén biztosan sok minden van. Amikor a Vadzsraszattva meditációt gyakorlod, meg kell tisztítanod ezeket a dolgokat. Emellett erős bizalommal kell rendelkezned abban, hogy képes vagy a megtisztulásra, erős hittel, hogy a megtisztulás lehetséges, és erőteljes elhatározással, hogy soha többé ne ismételd meg azokat a negatív cselekedeteket. Ez utóbbi a négy ellenerő egyike, amit a fő kommentárban már kifejtettem. Ezeknek az erőknek a használata a megtisztulás helyes útja.

Maga a meditáció egyszerű. Nagyon röviden végigfutok rajta. Néhány ujjnyira a fejed koronája fölött egy lótusz és hold ülőhely van, amelyen egy fehér vadzsra van, közepén a HUM szótaggal. A fény minden irányba sugárzik, megtisztítva az összes érző lény környezetét akik már anyáid voltak és téves elképzeléseiket; majd visszatér, egyesül a vadzsrával, és átalakítja azt Heruka Vadzsraszattva ragyogó fehér testévé. Láma Dzse Pabongka a fehér különböző árnyalatait írja le Vadzsraszattva testének különböző aspektusaihoz. Maga a test tiszta, mint a kristály, a szívében lévő lótusz színe tejes, a mantra a peremén ezüstös. Minden még mindig fehér, de kissé differenciáltan, hogy segítsen a vizualizálásban.

Egy arca és egy karja van, jobb kezében egy vadzsrát, bal kezében pedig egy harangot tart. Átöleli a hitvesét, Dordzse Nyemát, aki a jobb kezében egy görbe kést tart, a bal kezében pedig egy gyönyörteli-boldogító energiával teli kapalát. Ezután a gyönyörteli-boldogító fehér kundalini energia lefelé árad a szívükből, a sushumnájukon keresztül oda, ahol az alsó csakránál egyesülnek, a lótusz- és holdülésen keresztül, a koronacsakrádon keresztül, és lefelé a sushumnádon, megtisztítva minden tudatos és tudattalan negativitást, amiről az előbb beszéltünk. Ehhez három különböző meditációs technikát használunk - man-de, yan-de és pung-de -, amelyeket máshol részletesen leírtam. lásd.: http://tibetijogak.blogspot.com/p/v-behaviorurldefaultvmlo.html
https://atlato.blog.hu/2022/10/26/rovid_kommentar_a_gyemant_tudat_vadzsraszattva_szadhanarol.

vajrasattva_book.jpg

A nagy jógi, Láma Dzse Pabongka továbbá azt mondta, hogy ha a beteljesítő szakasz (pl.tumo-belsőtűz) gyakorlatát végzed, akkor egy további vizualizációt is végezhetsz, ami segít neked ebben. Amikor a gyönyörteli kundalini energia végigsuhan a szusumnádon, a gyönyör-boldogság négy típusát - gyönyör, nagyszerű gyönyör, rendkívüli gyönyör és spontán születő rendkívül nagyszerű gyönyör - energetizálja, ahogy áthalad a korona-, torok-, szív- és köldökcsakrádon.

Továbbá, amikor a negativitásra gondolsz, ne csak fizikailag gondolj, hanem tisztítsd meg a mentális gyengeségeket is, mint például a szomorúság, a magányosság stb. A sushumnádba ömlő gyönyörteli-boldogság energia további előnyei, hogy segít megnyitni az összes csakrádat, valamint kifejleszti a tumo meditáció nagy gyönyörét-boldogságát. Most már látod, hogy a Vadzsraszattva meditációt gyakorolhatod a kifejlesztő szakasz egyszerű szintjén vagy a beteljesítő szakasz fejlettebb szintjén.

Mivel a Vadzsraszattva-gyakorlat lehetővé teszi számodra, hogy legyőzz mindenféle negativitást, nagyon bátorrá és felszabadulttá válsz. Biztosnak érzed magad abban, hogy bármi lehetséges, hogy bármilyen nehézséget le tudsz győzni. Ez az aspektus nagyon fontos. Nagyszerű inspirációt ad. A gyenge elme folyton azt mondja: "Nem lehetséges, nem lehetséges, nem tudom megtenni, nem tudom megtenni, nem tudok dönteni, nem tudok dönteni". Vannak, akik még azt sem tudják eldönteni, hogy kimenjenek e a mosdóba vagy sem.

Mit gondolsz róluk? Természetesen Vadzsraszattva meditációra van szükségük! Hihetetlen de igaz. Nem értem néhány ember elméjét. Nem tudnak dönteni semmiről. Te jó ég! Amikor ilyen embereket látok, úgy érzem, talán mégsem vagyok olyan rossz!

A megtisztulás nagyon hasznos. Nagy megelégedettséget és rugalmasságot ad az elmének. Tudod, hogy tudsz valamit tenni. Bemehetsz a sötétségbe; bemehetsz a fénybe; még a föld alá is mehetsz! Magabiztossá válsz abban, hogy bármire képes vagy.

Nagyon remélem, hogy minden tanítványom legalább százezer Vadzsraszattva mantrát elfog mondani, mielőtt meghal. Őszintén hiszem, hogy miután elvégezték a Vadzsraszattva elvonulást, nem születhetnek újra a pokol birodalmaiban. Kizárt dolog! Meghozhatják a döntést: "A Vadzsraszattva elvonulás után semmiképpen sem születhetek újra egy nyomorúságos birodalomban. Nem érdekel, hogy élek-e vagy meghalok". Egyfajta biztosítékot kapnak. A Vadzsraszattva elvonulás egy biztosítás az ellen, hogy az alsóbb birodalmakban szülessenek újra. Szükségünk van ilyen biztosításra. Most biztosítási ügynökké válok! Ez szörnyű, nem igaz! Mégis, szükségem van a segítségetekre, hogy a biztosítótársaságom sikeres legyen.

Akár hívők vagyunk, akár nem, szükségünk van némi bizalomra. Mindannyian mulandóak vagyunk. Nem tudjuk, mikor fogunk meghalni. Mindannyiunknak vannak ilyen hiányosságaink. De ha van elpusztíthatatlan biztosításod, ki aggódik a halál miatt? A halál természetes; aggódni miatta csak időpocsékolás. Ahelyett, hogy azon bosszankodnál, hogy a tested nem olyan szép, mint egykor volt, inkább várd, hogy egy jobb testtel szüless újjá. Egyébként is, csak vicceltem. A lényeg azonban az, hogy szükséged van valamiféle önbizalomra: "Én biztosan meg fogok halni, de legalább garantáltan nem születek újra az alsóbb birodalmakban." Van ilyen garancia, mert biztosan létezik az elmének egy olyan szintje, amit elérhetsz, ahonnan nem tudsz lecsúszni egy alacsonyabb újraszületésbe.

Azoknak, akik nem tudják napi gyakorlatként végezni a hosszú mantrát, Őszentsége Szong Rinpocse azt mondta, hogy recitálhatják a rövidet: OM VADZSRASZATTVA HUM huszonegyszer, mielőtt este lefekszel aludni. Ez csak egy-két percet vesz igénybe; bárki meg tudja csinálni.

Most pedig szeretném, hogy teljesen-tisztán megértsétek, ahhoz, hogy a Vadzsraszattva-tisztulásra legyen szükségetek, nem kell gyilkolnotok, lopnotok vagy megvernetek embereket. Mélyebb oka van annak, hogy nem csak azt akarjuk megtisztítani, amit az emberek általában negativitásnak neveznek. Mi az a negativitás? A legtöbb ember úgy értelmezi, hogy rossz dolgokat teszünk másokkal. Az amerikaiak mindig azt mondják: "Mi nem tettünk rossz dolgokat; mi mindig segítünk másokon". Ez egy vicc! Magukat csapják be. Még ha az egész életedet mások segítésének szentelted is, a gyenge elme akkor is ott van. Ezért van szükségetek megtisztulásra.

Tanácsok meditációs ülésekre és szünetekre (részlet)

Ego, Attachment and Liberation: Overcoming Your Mental Bureaucracy
Lama Thubten Jese at Melbourne, Australia March 1975

    Az Elkalandozó tudat

Ha figyelmedet elterelik a külső körülmények, akkor összpontosíts a légzésre. Mélyen lélegezz be az orrodon keresztül, lágyan nyomd le a rekeszizmod, majd hozd végig le a légzés energiáját a köldököd alá a hasadba. Ezután szűkítsd a gát izmokat a titkos- csakrád körül - a medence belső izmait. Húzd fel az alsó-energiát, és a köldök alatt négy ujjnyival érezd az energia találkozását a felső-energiával, amit a köldök alá nyomtál; és tartsd ott a lélegzetet.  Érintsd meg ezt a pontot az ujjaddal, erre a fontos pontra irányítva a tudatod. Érezd ezt az örömteli érzést. A tudatod önmagától erre a pontra, erre az érzésre fog összpontosítani.
    Amikor ezt a meditációt folytatod, addig tartsd benn a levegőt, amíg kényelmes, utána lélegezz ki lassan, teljesen és természetesen, de hagyd a tudatod az érzésre figyelve!
    Végezd ezt a gyakorlatot ötször! Belélegzel, lágyan lenyomod, tartod a lélegzetet a köldök alatt, szűkíted az alsó izmokat, így érzed az energia fejlődését alulról, és ahogy találkozik a felsővel, koncentrálj ide, a köldök alá.
    Amikor ez a két energia találkozik ezen a ponton, egyfajta elektromos energiát hoznak létre. Fény ragyog innen, és szétterjed az idegrendszer minden részébe.
    Érezd a teljes örömöt, de megragadás nélkül! Egyesítsd a tudatod az örömmel! Hagyd a tudatodat elmerülni az érzésben és ne különítsd el magad tőle azt gondolkodva: „én érzem az örömöt”!

    A tompa tudat

Ha a tudatod tompává és álmossá válik, próbálj meg a köldök alatti fényenergiára összpontosítani, vizualizáld, hogy tisztábbá, élesebbé és ragyogóbbá válik. Tudatod ködössége el fog múlni. A ködös, tompa tudat a sötétségbe hajlik. Amikor fényt vizualizálunk, a tompa tudat önmagától eltűnik. Ez nemcsak képzelődés. A testünkben már eredetileg elektromos fényenergia van. Amikor a levegőt fölülről finoman lenyomod a köldököd alá, és az ott találkozik az alulról felhúzott energiával, akkor az elektromos fényenergia aktiválódik. 
    Ez nem vallásos dogma, ez tudományosan igazolható tapasztalat. Lélegezz be lassan és mélyen, vidd le a légzés energiáját teljesen a köldök alá; szűkítsd az alsó izmokat; húzd fel az energiát alulról, hogy találkozzon a felsővel, pont a köldök alatt! Erről a pontról az elektromos fényenergia keresztülragyog a teljes idegrendszereden:  a talpadba, a lábaidba, a térdeidbe, a szívedbe, a torkodba és az agyadba. Érezd az elektromos fényenergiák egyesülését! Tartózkodj a fény egyesültségének gyönyörteli érzésében!
    Amikor meditálsz, tartsd a szádat lágyan csukva, csak az orrodon át lélegezz!

    Meditációs szünetek

Amikor szünetet tartasz, lassan kelj fel a helyedről, és légy éber! Sétálás közben kulcsold össze ujjaidat magad előtt, ne hagyd lógni a karjaidat! Lazíts, de sétálj éberen! Bármerre mész vagy bármit csinálsz, éberen tedd! Ez is mind meditáció. A séta meditáció, az ülés meditáció. Minden meditációvá válik. A meditáció nem feltétlenül azt jelenti, hogy ülünk egy sarokban és nem csinálunk semmit. A járásod is teljesen tudatos lehet, és az szintén meditáció.
    Most tartsunk szünetet, mégpedig úgy, ahogy elmagyaráztam!
Majd térjünk lassan vissza! Fordítsuk figyelmünket belső érzéseinkre, és ne felejtsük el az örömteli érzést a köldök alatt...
Ha viszont túlságosan bonyolultnak találod ezt a technikát, akkor egyszerűen csak lélegezz természetesen, és tökéletesítsd az egyhegyű összpontosításod a rövid A körül (a köldök alatt négy ujjnyira érezhető terület lángnyelv szerű szimbóluma). Dzse Congkapa kommentárjában amúgy az áll, hogy a vázalégzés nem elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy sikereket érhess el a belső tűz meditációban. Úgy is lent lehet tartani az energiákat, hogy közben finoman, természetesen lélegzel.
    A belső tűz meditáció sikerének kulcsa a felső- és alsó-szelek köldök-csakránál tartásában rejlik. Gyakorolnod kell a vázalégzést újra és újra, egészen addig, amíg teljesen természetessé, erőfeszítés nélkülivé nem válik. Ez nem egy bonyolult technika; igazából hihetetlenül könnyű. A titkos-csakrában keletkező gyönyör érzés annak a jele, hogy fejlődsz. Még ha gyenge koncentrációval végzed a vázalégzést, akkor is gyönyört fog kiváltani. Ehhez nem kell, hogy nagy meditációs mester legyél. Ami ehhez szükséges az az, hogy gyakorolj, hogy békében élj, hogy uralkodj magadon, hogy el tudj lazulni. Így akár erős összpontosítás nélkül is megtapasztalhatod a gyönyörteljes energiát.
    A vázalégzést arra is lehet használni, hogy megnöveld az élethosszadat. Azt mondják, mindnyájunknak meg van határozva az egy életen belüli lélegzetvételek száma, és ha megtanuljuk lassítani és irányítani légzésünket, akkor ezzel meghosszabbíthatjuk életünket.
    Úgy gondolom, hogy ha lelassítjuk légzésünk ritmusát, azzal lelassítjuk az energia-áramlást is a finom-csatorna rendszerünkben, ezáltal pedig a tudatunk is automatikusan megnyugszik.
Így a koncentrációkészségünk is spontán megerősödik, ami zavartalanabb tudatállapothoz vezet.
lásd.: http://tibetijogak.blogspot.com/p/belso-t.html

 

kép forrása: Lama Yeshe with his dog, Yeshe Senge at Tribhuvan Airport, Nepal, 1982. https://www.lamayeshe.com/gallery/1982-vol-1#22238_ng-3_g.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr2318008422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása