A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Bhután buddhista szerzeteseit fiúk molesztálásával vádolják

2021. május 06. - Átlátó Edit

Két fiatal szerzetes egy Thimphu-i kolostor kapuja előtt - Kép: Vishal Arora

Forrás: https://religionnews.com/2013/06/20/bhtuans-buddhist-monks-accused-of-sexually-molesting-boys/

Szerző: Vishal Arora  Fordító: Tóth Ágnes

(RNS Religion News Service) A kis buddhista nemzet körül már egy ideje keringenek pletykák a kolostorokban zajló nemi erőszakról, azonban most először kerültek előtérbe azok az esetek, amelyekben megerősítették, hogy idősebb szerzetesek molesztáltak kiskorú szerzetes tanoncokat.

A dél-ázsiai Bhután népét megrendítette az a buddhista szerzetesek körüli botrány, amelyben idősebb szerzetesek szexuálisan megbecstelenítették fiatalabb társaikat, akik elmenekültek a kolostorból és beszámoltak a visszaélésről újságíróknak.

A kis buddhista nemzet körül már egy ideje keringenek pletykák a kolostorokban zajló nemi erőszakról, azonban most először kerültek előtérbe azok az esetek, amelyekben megerősítették, hogy idősebb szerzetesek molesztáltak kiskorú szerzetes tanoncokat.

Valahányszor próbáltam sikítani vagy kapálóztam, leszorított a testével, a számra tette a kezét és szorosan betapasztotta, mesélte el egy 11 éves fiú a ’The Raven’ című filozófiai folyóiratnak, hogy hogyan becstelenítette meg egy 20 éves szerzetes egy Punakha-ban található kolostorban, 45 mérföldnyire északkeletre a fővárostól, Thimphu-tól.

Egy másik pedofil 60 éves szerzetes férfi nem csak a két fiút bántalmazta szexuálisan, hanem két másik: egy 9 és egy 11 éves szerzetes tanoncot is.

Miután a két fiú hónapokig tűrte a rendszeres szexuális erőszakot a kolostorban, múlt nyáron elmenekültek a délnyugati Chukha körzetben található falujukba. Itt találkoztak a ’The Raven’ című folyóirat szerkesztőjével, Sonam Ongmo-val, aki megírta az esetet és jelentette a kormány Nőkért és Gyermekekért Nemzeti Bizottságának.

Chhoekey Penjor, a bizottság Gyermek részlegének információs főnök helyettese megerősítette, hogy a vádak igaznak bizonyultak és „megtették a szükséges lépéseket.”

Bhután államvallása a tibeti buddhizmus vörös sapkás szektája, 700 ezer ember él az India és Kína között fekvő himalájai országban.

A hatóságok a kolostorok magatartási kódexe szerint levetkőztettek egy tévelygő szerzetest, lisztet szórtak rá és elűzték a kolostorból, így tettek a 20 éves szerzetessel is.

Ugyanakkor a 60 éves szerzetes a kolostorban marad, számolt be róla a ’The Raven’.

„Ez az első alkalom, hogy a szerzetesek közötti gyermekbántalmazási ügyet jelentették nekünk”, mondta Penjor.

Hozzáfűzte, hogy a bizottság továbbította az ügyet a szerzetesi testületnek és részlege segítette a gyermekvédelmi hivatal létrehozását.

Azonban Lopen Gyembo Dorji, a szerzetesi testület főtitkára azt nyilatkozta, hogy nem tudott a kolostorban zajló szexuális bántalmazásról.

A ’The Raven’ című folyóirat egy Thimphu-ban praktizáló orvostól idézett, aki elmondta, hogy gyakran keresik fel szerzetesek pszichológiai és szexuális problémákkal, néhányukon felismerhetőek az erőszak nyomai.

Kinley Tshering, korábbi újságszerkesztő szerint „egy ideje burkoltan volt már szó” a szerzetesi közösségekben fellelhető szexuális erőszakról.

Beszámolók szerint jelen vannak a fiatal szerzetesek között a szexuális úton terjedő fertőzések és a HIV ezért az egészségügyi tisztviselők gondoskodnak gumi óvszerekről a szerzetesi iskolások számára.

A Kuensel című bhutáni állami fenntartású napilap szerint egy a serdülőkorúakat érintő veszélyekről és kiszolgáltatottságukról szóló 2009-es jelentés feltárta, hogy a szerzetesek a „comb szexet” gyakorolják, amely során egy férfi a másik férfi összeszorított combjait használja az aktushoz.

Egy évvel később, legkevesebb tizenkettő köztük fiatalkorú szerzetestanoncot diagnosztizáltak szexuális úton terjedő fertőzésekkel és legkevesebb ötről tudják, hogy HIV pozitív.

Április 10-én tíz 21 és 24 év közötti bhutáni szerzetest tartóztattak le, mert vélhetőleg megerőszakoltak egy 14 éves lányt a szomszédos India nyugat-bengáli Kalimpong városában.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr2716524306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása