A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Vádat emeltek a 17. Urgyen Trinley Karmapa ellen

Urgyen Trinley Dordzse-t egy apáca sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal gyanúsítják, amelyből gyermeke is született.

2021. június 26. - Átlátó Edit

hh_the_17th_gyalwa_karmapa_ogyen_trinley_dorje_in_h_h_dalai_lama_temple_dharamshala_2012_09_28_08_58am.jpg

Forrás: https://tricycle.org/trikedaily/karmapa-lawsuit/

Szerző: Daniel Burke 2021. május 28.

Fordító: Tóth Ágnes

A tibeti buddhizmus egyik legjelentősebb alakját és a Gyalwang Karmapa cím, vagyis a Karma Kagyu egyik jövendőbeli örökösét, Urgyen Trinley Dordzse-t azzal gyanúsítják, hogy megerőszakolt és teherbe ejtett egy apácanövendéket 2017-ben egy New Yorkban található kolostorban; ezt tartalmazza a Kanadában élő nő által benyújtott kereset.

A nő továbbá azt állítja, hogy Urgyen Trinley Dordzse-val közösen házastársi kapcsolatot alakítottak ki és azt tervezték, hogy együtt élnek majd, noha a kereset szerint csak négy alkalommal találkoztak. Ezen a héten kerültek nyilvánosságra a vádiratok Brit Columbia Legfelsőbb Bíróságának határozata alapján, amelyben elismerték Vikki Hui Xin Han jogát a tartásdíj követelésére.

A Karmapa áll a 900 éves Karma Kagyu átadási vonal élén, amely egyike a tibeti buddhizmus négy fő iskolájának. Sem a Karmapa hivatala Indiában, sem az ügyvédje nem reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre.

„Hangsúlyozni kell, hogy ez a beadvány a védekezést módosítja csak,” mondta Bruce Elwood, a Legfelsőbb Bíróság bírája, aki helyt adott Han kérelmének. (Han eredeti kérelme csak a gyerektartásra vonatkozott.)” „ A felperes vádjai vélhetően igazak a kérelem célja szempontjából. A vádakat még nem vizsgálták bíróság előtt.”

A Karmapára a Dalai Láma egyik közeli munkatársaként és törvényes örökösként tekintettek világszinten: Tibet és a buddhizmus egy karizmatikus és népszerű szóvivőjeként. Azonban a hivatali ideje kezdetétől fogva tele volt ellentmondásokkal és gyakran beszélt arról, hogy egy magas rangú láma élete megterhelő és nagy nyomásnak van kitéve. Néhány tibeti egy másik Karmapát követ, aki később vissza adta a szerzetesi fogadalmait, majd megnősült és családot alapított.

Han elmondása szerint 2014-ben találkozott először a Karmapával, amikor a férfi engedélyezte, hogy apácának tanuljon és két évvel később visszavonult 3 évre egy New York állam északi részén található, a periratban meg nem nevezett kolostorba. 2017. október 14-én Han szerint a Karmapa megerőszakolta a szobájában.

Egy hónappal később személyes meghallgatást kért a magas rangú lámától és beszámolt neki a terhességéről. A férfi elhárította a felelősséget, de megadta a mobil számát és az e-mail címét, Han szerint ezeken a csatornákon sok üzenetet váltottak 2019. januárjáig.

„A felek látszólag kifejezték egymás iránti kötődésüket és szeretetüket ezekben az üzenetváltásokban,” írta Elwood. „Úgy fogalmaztam, hogy ’látszólag’, mert nehéz teljes mértékben megérteni egy másik személy szándékainak értelmét rövid szöveges üzenetek alapján, főleg mivel egy másik nyelven íródtak.”

Han és a Karmapa maguk által kitalált gyorsírást alkalmaztak, vicceket osztottak meg egymással, hangulatjeleket virtuális öleléseket és csókokat küldtek egymásnak, írta Elwood a határozatban. Han szerint 2018-ban a Karmapa harmadik fél bevonásával 770700$-t adott Han-nak a kórházi költségek, a szülés utáni időszak számláinak, tartásdíj fedezésére valamint eljegyzési gyűrűre és egy otthonra az anyának és gyermekének, amelyből a nő vett egy lakást a Washington államban található Richmondban.

Han szerint 2018.szeptember 17-én a periratban Mr Dordzse-ként szereplő Karmapa azt írta neki, hogy „Gondoskodok a kislányról és te vagy a kötelességem az életben.”

Egy hónappal később már sokkal titokzatosabban úgy fogalmazott, azt tervezi, hogy „eltűnik” Európában. „Egészen biztosan találok módot rá, hogy találkozzak veletek. Vigyázz magadra, ha bármi történne.” 2019 januárjában már nem válaszolt Han üzeneteire. Hat hónappal később a nő keresetet nyújtott be ellene.

Elwood határozatában elismerte, hogy Han tartásdíj iránti kérelme újszerű és azt mondta, hogy „kevésnek” bizonyulhat. „Minden hagyományos tényező hiányzik” mondta és megjegyezte, hogy a kapcsolat a nő beleegyezését mellőző erőszakkal indult és a pár soha nem élt együtt.

„Noha” –folytatta, „a hagyományos tényezők nem alkotnak egy kötelező ellenőrző listát, amely behatárolja a házasságszerű kapcsolat ’rugalmas’ fogalmát. És ha a COVID járvány mást nem is, de azt biztosan megtanította, hogy valódi párkapcsolatok alakulhatnak, tejesedhetnek ki és végződhetnek a virtuális világban.”

A határozat szerint Han-nak három hete van arra, hogy „pontos részletekkel szolgáljon” a vélelmezett házastársi kapcsolatra. A tárgyalás kezdetét 2022 áprilisában tervezik.

Daniel Burke, a Tricycle egyik szerkesztője. Korábban a CNN vallási szerkesztője volt.

tricycle_summer-2021-cover-600x772.png

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr1716605404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása