A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Öt csakrás Shamatha meditáció I. - TUMMO V.

A Shamatha és Tummo sorozat jegyzete

2021. december 09. - Átlátó Edit
five_chakra_system.jpg

kép forrása: https://buddhaweekly.com/lighting-the-inner-fire-subtle-body-as-the-path-to-enlightenment-the-five-chakras-three-channels-and-two-drops-of-tantric-buddhism-and-their-practice/

forrás: Shamatha Meditation from Introduction to Meditation, by His Eminence Chöje Ayang Rinpoche March 2010, Amitabha Foundation, Rochester, New York. fordította: Kovács Endre 2018.

A Shamatha meditáció azt jelenti hogy a tudatunk békés és nyugodt. Emiatt kell végeznünk a Shamatha meditációt. Ha tökéletes Shamatha meditációt végzünk, és utána vizualizációs meditációt alkalmazunk, akkor sokkal könnyebb lesz, emiatt röviden beszélni fogok róla.

Korábban a Shamatha meditációt először kis tárggyal, kis kővel végezték, úgy mintha egy kis tárgyat magad eléd tennél az asztalra. Majd mindkét szemeddel pislogás nélkül nézed, és a tudatod arra fókuszál rá, koncentrál. Ha bármilyen zavaró gondolatok jönnek, megállhatsz, kicsit pihensz, majd megpróbálod újra ugyan úgy ahogy előtte. Régen a Buddhista történelem néhány hagyományában, ezt a hétköznapi tárgyra összpontosítást 3 évig végezték. A mentális elnyugodottságért.

Miután jól megy már, kis Buddha szobort teszel magad elé az asztalra, és mint előtte nyitott szemekkel nézed a szobrot pislogás nélkül, a tudatod a Buddha szoborra fókuszál. Ily módon végzed a Shamatha meditációt. Ezalatt a Shamatha meditáció alatt ha a tudatodnak valami problémája van, néha nyughatatlan, néha elakar aludni, néha sok a zavaró gondolat, és nem tudod kontrolálni a tudatodat. Ilyen problémád lehet. Ilyenkor, ha túl sok elterelő gondoltatod van, és nem tudod kontrolálni a tudatod, akkor fókuszálj a az asztalra, vagy a Buddha szobor lótusz ülésére, arra a részre, arra kell koncentrálva nézned. Ha a tudatod tompa és már majdnem elalszol, ha ilyen problémád van akkor a Buddha felsőtestére összpontosíts, Buddha fejére, és a feje tetején az ushnisha(konty-turbán), arra helyezd a tudatod, ez a nyughatatlan tudatod megfogja állítani. Ha nincsen semmilyen problémád, akkor csak nézd az egész Buddha szobrot, nem szükséges a részletekre csak a szoborra magára. Néha így is gyakorolhatod. A Buddhista történelemben néhány hagyományában volt mikor a Buddha szoborra is három évig összpontosítva gyakorolták a Shamatha meditációt.

A Shamatha meditáció egy másik módja amikor figyeled a légzésedet, a két orrlyukadon lélegezve a szádat természetesen csukva tartva. A légzésed kimegy a tudatod egyhegyűen koncentrál rá. Aztán vissza jön szintén egyhegyűen koncentrálsz rá. Ezen a módon végzed hosszú időn keresztül. Néha a hagyományos módon a ki és belégzést számolják. Miért számolják? Hogy kiderüljön, hogy fejlődik a meditáció vagy sem. Ellenőrzik. E célból néha így csinálják és ez OK.

Egy másik módja a Shamatha meditációnak: a homlok központodba fehér fényt, fehér fény gömböt, kis méretben, oda vizualizálhatod a fehér fény gömböt. A tibeti Dharma szövegekben erre mondják, hogy Tigle szankritban Bindu. Angolban néhány ember úgy mondta nekem hogy „pont”. Ezt a fehér pontot kell vizualizálnod a homlok központodban, erre koncentrálj. Majd a torok központodban vörös pont, erre szintén koncentrálj. A szív központodban kék pont vagy bindu amit vizualizálnod kell. A köldök központban sárga pontot vizualizálsz, arra koncentrálj. Köldök központ alatt négyújjnyira zöld pont bindut vizualizálj, arra koncentrálva.

Megpróbálhatod mindegyikre például 5-5 percig a koncetrációt. Ha 5 perc vége előtt elkalandozol, meg kell, hogy állj és újra elölről kell kezdened. Ha a zavaros gondolatok összekeverednek a gyakorlással akkor nincsen sok értelme. Emiatt meg kell próbálnod könnyedén 5 percig elkalandozás nélkül koncentrálni a pontra. Ki kell próbálnod.

Mehetsz néha fokozatosan lefelé minden pontra 5 percet. Próbáld ki. Aztán néha kezdheted alulról felfelé haladva. Ez esetben a tudatod ahogy már említettem, ha majdnem elalszik, ha ilyen problémád van kezdheted a zöld ponttól. Erre összpontosítasz 1 percig. Aztán feljössz a köldök központba és arra 2 percet. A szívközpontban a kék pontra 3 percet. Aztán feljebb a torok központban a vörös ponton megtartod 4 percig. Végül a homlok központban a fehér ponton meg kell próbálnod 5 percig. Fokozatosan kell növelned, alulról felfelé haladva. Ha így csinálod nem lesz többé tompaság problémád. Mentes lesz a tompaságtól.

Néha ahogy mondtam tudatod túl izgatott, nem tudod kontrolálni. Ha ilyen problémád van akkor felülről kell kezdened, lefelé növelve. Ez lenyugtatja a tudatodat. Ha nincsen ilyen problémád mint tompaság vagy izgatottság elterelő gondolatokkal, ha nincsen ilyen akkor úgy ahogy mondtam, minden pontra egyformán koncentrálj. A koncentrációt mindegyikre fokozatosan 1 majd 2 majd 3 majd 4 és 5 percre növelve. Így végezd. Ha a perc határod előtt elkalandozol, meg kell állnod és újra kell kezdened. Ezt már említettem, hogy így kell csinálnod.

Ez a 5 különböző szín, az 5 pont, ez a szimbolikus 5 Buddha. Ezeknek áldásuk van. Így végezheted. Mint ahogy ez is, sok más különböző Shamatha meditáció van. Bármelyiket végezheted azok közül amiket említettem, megpróbálhatod.

Ha a tudatod nagyon izgatott elterelő gondolatokkal, és nagyon nehéz uralni akkor, ahogy mondtam akkor bármilyen kis tárgyat tegyél magad elé az asztalra. Valamilyen kis tárgyra ahogy mondtam. De talán jobb ha kék színű. A kék szín nem árt a szemednek. Nem ragyogó, kék szín. Ilyen kis tárgyat tehetsz magad elé az asztalra.

Sok ember mostanában a légzését figyeli. Ezt végzik, de ha túl sok problémád van a tudatoddal nem tudod kontrolálni, akkor jobb a tárgyra koncentrációval kezdeni, ahogy mondtam.

Talán ennyi elég egy rövid Shamatha meditációs tanításnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr2616777734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása