A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Bhután nemcsak a Buddhisták de a háborús bűnösök menedéke is!

Az Amnesty International Nyílt levele az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Büntetőbíróságra vonatkozóan kötött kétoldalú megállapodással kapcsolatban

2021. június 23. - Átlátó Edit

choerten_am_dochu-la-pass_in_bhutan.jpg

Fotó: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_All_Clear

Előzmények: 

A II. iraki háború kirobbanása után 6 héttel és a bhutáni fegyveres szeparatisták ellen tervezett leszámolás előtt(Operation All Clear*) 2003 május 2.-án Bhután aláírta azt a kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében büntetlenséget biztosít az Egyesült Államok azon állampolgárainak, akiket a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás, emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádol, köztük azoknak is, akik Bhután területén követték el a bűncselekményeket.

https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/02/04-816-Bhutan-ICC.EnglishOCR.pdf

Ezt a megállapodást feltehetően az iraki háború előkészítéseként kezdte aláíratni az egyesült államok az "American Service Members’ Protection Act of 2 August 2002." kormányhatározat értelmében. 73 ország ment bele az egyezményben és írta alá 

https://guides.ll.georgetown.edu/c.php?g=363527&p=2456099

köztük Bhután és a hindu India és Nepál mellett, számos buddhista "demokratikus" katonai diktatúra mint például Kambodzsa (95%*), Thaiföld(93%*), Sri Lanka(70.2%*), Laosz(64.7*), Mongólia(53%*)

* a buddhista népesség százaléka a - 2019 Report on International Religious Freedom - szerint

https://www.state.gov/reports/2019-report-on-international-religious-freedom/

Feltételezhető az Operation All Clear* bhutáni hadműveletben is az amerikai állampolgárságú szerződéses katonák és katonai tanácsadók részvétele is.

szerző: Átlátó Edit (Átlátó editor-szerkesztő) 

Nyílt levél az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Büntetőbíróságra vonatkozóan kötött kétoldalú megállapodással kapcsolatban

Fordító: Tóth Ágnes

Forrás: https://www.amnesty.org/en/documents/ASA14/001/2003/en/

Nyilvános

Index: ASA 14/001/2003

Őfelségének

Jigme Singye Wangchuck Király

Tashichcho Dzong

Thimphu Bhután

2003. június 5.

Felség,

Nyílt levél az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Büntetőbíróságra vonatkozóan kötött kétoldalú megállapodással kapcsolatban

Az Amnesty International aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Bhután kormánya kétoldalú megállapodást kötött az Amerikai Egyesült Államokkal, amelynek értelmében büntetlenséget biztosít az Egyesült Államok azon állampolgárainak, akiket a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás, emberiesség elleni és háborús bűnökkel vádol, köztük azoknak is, akik Bhután területén követték el a bűncselekményeket. Ez a megállapodás sérti Bhutánnak a nemzetközi jog szerinti azon kötelezettségét, hogy a népirtással, háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűnökkel vádolt személyeket az igazságszolgáltatás elé állítsa.

Az Amnesty International közel 10 éve dolgozik a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásán, bízva abban, hogy ez egy alapvető eszköz arra, hogy véget vessen az emberiség által eddig ismert legszörnyűbb bűnök alóli mentességnek. Senki sem kaphat mentességet e bűnök alól. Az Amnesty International és a nemzetközi közösség nagy része úgy véli, hogy az Egyesült Államok kormányának azon félelme, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságot arra használják fel, hogy állampolgárai ellen politikailag motivált büntetőhadjáratot folytassanak, teljesen alaptalan; a római statútumban vállalt az alapvető védelmet és tisztességes tárgyalást előíró biztosítékok garantálják, hogy az említett helyzet nem fordulhat elő. Az Amnesty International biztos abban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság a nemzetközi közösség 18 legmagasabban képzett és megbecsült bírája és a magasan képzett és komoly szakmai tapasztalattal rendelkező ügyésze eloszlatja az Egyesült Államok kormányának kételyeit és a megfelelő időben változtat álláspontján.

Az Amnesty International reméli, hogy megfontolja a következő jogi érveket a büntetlenségi megállapodások ellen:

  • A büntetlenségi megállapodások jogellenesek, mert azok miatt az államok megsértik azon nemzetközi jog általi kötelezettségüket, köztük a római statútumot, amely értelmében a népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűnökért felelős személyeket az igazságszolgáltatás elé kell állítania.

  • A büntetlenségi megállapodásokat nem engedélyezi a római statútum, az Egyesült Államok kijelentése, hogy a statútum 98-as cikke lehetőséget biztosít, helytelen, ezt számtalan jogi elemzés az Amnesty International-é is bizonyítja. Ez a cikk arra szolgál, hogy magában foglalja a már létező Fegyveres Erők Jogállásáról Szóló Egyezményt, amely meghatározza, melyik állam igazságszolgáltatása nyomozhat és emelhet vádat egy másik országban állomásozó fegyveres erők által elkövetett bűnök miatt és nem olyan megállapodásokra vonatkozik, amelyek egy állam állampolgárainak nemzetközi jog alóli mentességet biztosítanak.

  • A büntetlenségi megállapodások nem adnak garanciát arra, hogy ha az Egyesült Államok állampolgárai nem vetik alá magukat a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságának, akkor az Egyesült Államok vagy más állam bírósága elé fognak állni. Valójában bizonyos esetekben az Egyesült Államok igazságszolgáltatása nem is alkalmas erre, mert az Egyesült Államok büntetőjoga nem tartalmaz számos a római statútumban szereplő nemzetközi bűncselekményt.

Ezeket az érveket részletesen megfogalmazták az International Criminal Court: US efforts to obtain impunity for genocide, crimes against humanityand war crimes -Nemzetközi Büntetőbíróság: Az Amerikai Egyesült Államok törekvése a népirtás, emberiesség elleni és háborús bűnösök alóli mentességre, (AI Index: IOR 40/025/2002), amelyet 2002-ben adott ki az Amnesty International, elérhető www.amnesty.org/icc/.

Az Európai Unió jogi szakértői is elemezték a megállapodást és ugyanarra a következtetésre jutottak: „Az Amerikai Egyesült Államokkal kötött megállapodás –ahogy azt jelenleg megfogalmazták- összeegyeztethetetlen a Nemzetközi Büntető Törvényszék statútumának tekintetében a Nemzetközi Büntetőbíróság államainak kötelezettségeivel és összeegyeztethetetlen más nemzetközi megállapodásokkal is, ahol a Nemzetközi Büntetőbíróság államai a felek.” Az Európai Unió továbbá útmutató alapelveket adott ki, amelyeket az Amnesty International elemez az International Criminal Court: The need for the European Union to take more effective steps to prevent members from signing US impunity agreements Nemzetközi Büntetőbíróság: Az Európai Unió számára szükséges, hogy hatékonyabb lépéseket tegyen, amellyel megakadályozza, hogy tagállamai az büntetlenségi megállapodást kössenek az Amerikai Egyesült Államokkal (AI Index: IOR 40/030/2002) című kiadványában, amelyet 2002 októberében publikáltak és elérhető www.amnesty.org/icc.

Még ha Bhután eddig nem is írta alá és nem iktatta törvénybe a római statútumot, nem szabad törvénybe iktatnia az Amerikai Egyesült Államokkal aláírt büntetlenségi megállapodást és le kell tartóztatnia és kiadnia azokat a személyeket, akiket az Nemzetközi Büntetőbíróság megvádolt. Ha nem így tesz, akkor Bhután megsérti a nemzetközi jogi kötelezettségét, mert nem állítja bíróság elé a népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűnökért felelős személyeket, különösképpen, ha Bhután nem vizsgálja az ügyet, és ha nincs elégséges elfogadható bizonyíték ahhoz, hogy ezek ellen a személyek ellen vádat emeljenek vagy kiadják őket egy olyan államnak, amely eleget tesz a nemzetközi kötelezettségeinek.

A Bhután kormánya által aláírt egyezmény ellentétben áll a nemzetközi közösség túlnyomó részének akaratával, amely szerint függetlenül a nemzetiségétől, vagy jogállásától senki nem tervezhet és követhet el ilyen kegyetlen bűncselekményeket felelősségre vonás nélkül. Reméljük, hogy Bhután újra gondolja ezt a döntését és támogatja a római statútumhoz való csatlakozását, amely biztosítja Bhután teljes támogatását és részvételét a Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Őszinte tisztelettel,

Irene Khan

Főtitkár

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr9716602462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása