A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Bhután igyekszik megfékezni a buddhista szerzetesek között terjedő szexuális betegségeket

2021. április 28. - Átlátó Edit

5bb7c90a2100000002c9121d.jpeg

kép: Paula Bronstein/Getty Images
Forrás: https://www.huffpost.com/entry/bhutas-makes-condoms-available-to-monks-to-stop-spread-of-stds_n_2976401

THIMPHU, BHUTÁN- október 18. A 6 éves Sangey és 7 éves Tenzin pihennek a több órás imádkozás után Dechen Phodrang kolostorban 2011. október 18-án Thimphu-ban, Bhutánban. Közel 375 szerzetes él a kormány által működtetett kolostorban, és ez a szám megduplázódik, mert hátrányos helyzetű gyermekek és árva fiúgyermekek számára is szolgál majd gyermekotthonként. A szerzetesek átlagosan naponta körülbelül 10 órát tanulnak és reggel 5-kor kelnek. A mahájána buddhizmus az államvallás, noha a déli régiókban számos állampolgár nyíltan gyakorolja a hinduizmust. A szerzetesek 6 és 9 éves koruk között vonulnak kolostorba és sok család hagyományai szerint egy fiúgyermeküket szentelik a szerzetesi életre. Megtanulják a chhokey-t, vagyis az ókori szent szövegeket olvasni, valamint a dongkha és az angol nyelvet is.

Szerző: Vishal Arora, Religion News Service

Forrás: https://religionnews.com/2013/03/28/bhutan-seeks-to-curb-sexual-diseases-among-buddhist-monks/

Fordító: Tóth Ágnes

Újdelhi (RNS) Egy rendelet értelmében a kis buddhista alkotmányos monarchia Bhután egészségügyi tisztviselői gondoskodnak gumióvszerről minden szerzetesi iskolában tanuló diák számára, azért hogy megfékezzék a szexuális úton terjedő betegségek és HIV terjedését az elvileg cölibátust fogadott fiatal szerzetesek között.

Mindenhol ingyen elérhetővé tesszük a gumióvszert, még a szerzetesi iskolákban és főiskolákon is,” mondta Bhután egészségügyi minisztere Zangley Drukpa egy telefon interjúban. A minisztérium felállított egy különleges akciócsoportot, amely a szexuális úton terjedő betegségekkel foglalkozik, folytatta Drukpa.

A szerzetesek között zajló túlkapások figyelmeztető jelei 2009-ben mutatkoztak meg, amikor a Kuensel című bhutáni állami fenntartású napilap szerint egy a serdülőkorúakat érintő veszélyekről és kiszolgáltatottságukról szóló 2009-es jelentés feltárta, hogy a szerzetesek a „comb szexet” gyakorolják, (amely során egy férfi a másik férfi összeszorított combjait használja az aktushoz).

Az Egészségügyi Minisztérium akkor kezdett el érdeklődni az ügy iránt, amikor egy évvel később, tucatnyi szerzetest, köztük egy 12 évest is, szexuális úton terjedő betegségekkel diagnosztizáltak, számol be róla a Kuensel. Legkevesebb 5-ről lehet tudni, hogy HIV pozitív, a legfiatalabb 19 éves.

Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség 2012-ben készült beszámolója szintén említést tesz HIV esetekről bhutáni szerzetesek között.

Bhután Szerzetesi Ügyekért Felelős Bizottsága szerint a szigorúbb büntetés jelenti a megoldást. Noha a testi fenyítés tiltott, szerzetesek azt mesélték a Kuensel-nek, hogy még mindig alkalmazzák.

Úgy hiszik a vessző, a korbács és a rózsafüzér testesítik meg a Bódhiszattvákat, akik megszemélyesítik a bölcsességet, könyörületet és erőt, amelyek a fegyelmezéshez szükségesek,” nyilatkozta Tashi Galey, a bizottság egészségügyi és vallási koordinátora.

Pszichiáterek azt állítják, hogy a betegség terjedése a mentális stressz eredménye. Nem szokatlan, hogy a többnyire 15 és 25 év közötti szerzetesek és apácák pszichiáterekhez járnak. Még az idősebb szerzetesek is a súlyos stressz tüneteit mutatják, különösen akkor, amikor hosszabb meditációs fázison mennek keresztül, számolt be Dr. Damber Kumar Nirola a Kuensel-nek.

Az idős szerzetesek körülbelül 70-80 százaléka elhízott, magas vérnyomásban szenved és hátfájdalmai vannak az ülőpozíciójuk és ülő életmódjuk miatt,” nyilatkozta Lotay Tshering urológus az újságnak.

A földrajzi elhelyezkedés is befolyásoló tényező. A legtöbb hegycsúcsokon elhelyezkedő szerzetesi iskolában nincs lehetőség a sportolásra.

Nehéz helyet találni a játszótérnek, azonban biztosítunk röplabdákat és tollas ütőket,” mondta Karma Penjor a bizottság főtitkára a Kuensel-nek.

A tengerparttal nem rendelkező India és Kína közé ékelődött, körülbelül 700 ezer lakosú nemzet a világ egyetlen hivatalosan buddhista országa, amelynek közel 388 szerzetesi iskolája van, ahol 7240 szerzetes és 5149 apáca él.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr3216516042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása