A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

A DALAI LÁMA ÁLLÁST FOGLALT AZ ERKÖLCSTELEN, HATALMUKKAL VISSZAÉLŐ TANÍTÓKKAL KAPCSOLATBAN

A Dalai Láma Állást Foglalt Sogyal Rinpoche-val Kapcsolatban

2021. július 12. - Átlátó Edit

 

forrás: https://youtu.be/0wP4rsM7AZQ
szerző: Tenzin Peljor (Michael Jäckel)
fordító: Tóth Ágnes

A Dalai Láma felhívta a figyelmet arra, hogy az erkölcstelen hatalmukkal visszaélő tanítókkal szemben "Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy nyilvánosságra hozzuk ezt újságokban, a rádióban.Tegyük nyilvánossá!"

Őszentsége a Dalai Láma „kegyvesztettnek” nevezi Sogyal Rinpoche-t és hangsúlyozza, hogy senkinek sem szabad vakon követnie egyetlen lámát sem – még magát őszentségét sem – kiemelve, hogy Buddha tanításai és a társadalmi elvárások szerint kellene élniük. Továbbá felidézi egyik 1993-ban adott tanácsát, amely szerint azokat a lámákat, akik rosszul viselkednek, a média kereszttüzébe kellene állítani. A videót 2017. augusztus 1-én vették fel az indiai Ladakh régió Leh városában a CIBS Central Institute of Buddhist Studies -A Buddhista Tanulmányok Központi Intézetében tartott Buddhizmus Ladakh-ban című szemináriumon, átirata lentebb található. A Sogyal Rinpoche ellen emelt vádakkal és az általa létrehozott Rigpa szervezettel kapcsolatban a következő linkre kattintva lehet tájékozódni: https://buddhism-controversy-blog.com/2017/07/22/abuse-letter-to-sogyal-rinpoche-from-long-term-rigpa-students/

ÁTIRAT (A Dalai Láma angoltudása iránt érzett minden tiszteletemmel megkíséreltem kijavítani a nyelvhasználatát anélkül, hogy a jelentést megváltoztassam.) „Az az érzésem, hogy néhány láma intézmény feudális befolyással rendelkezik. Ez azonban idejét múlt és véget kell ennek vetni – ennek a feudális befolyásnak. Majd végül egy láma intézmény megalkotja a láma politikát [a Dalai láma jóízűen nevet]. Ez nagyon rossz. Egy láma megszégyenülése magánszemélyként nem számít, de rossz fényt vet a kolostorra vagy egy szerzetesre. Ez nagyon rossz. Tehát jobban oda kell figyelnünk. Nem szabad azt mondani, hogy ”Ő a gurum, amit ő mond, azt követem.” Ez abszolút helytelen! Buddha maga is azt mondta,”Meg kell vizsgálnotok a tanításomat”. Hasonlóképpen, ha egy bizonyos láma mond valamit, akkor meg kell vizsgálni, hogy az összeegyeztethető-e Buddha tanításával vagy a társadalmi körülményekkel. Ha így van, akkor követni kell. Ha a láma valami olyat mond; amit ha megvizsgáltok nem helyes, akkor nem szabad követni a láma tanítását. Még ha a Dalai Láma tanításáról is van szó, ha némi ellentmondást találtok, nem szabad követni a tanításomat. Ami Gelugpa-t illeti, Tsonghkapa Láma világosan kifejtette, ha egy láma olyasmit tanít, ami ellentétes a dharmával, akkor azt el kell kerülni és szembe kell vele helyezkedni. Ha a láma tanítása összhangban van a dharmával, akkor követni kell. Ha a láma tanítása összhangban van a dharmával, akkor követni kell, ha azzal ellentétes, akkor nem szabad követni. Sok évvel ezelőtt egy Dharmsalában tartott Nyugati Mesterek Konferenciáján néhány buddhista tanító említést tett néhány Zen mesterről és tibeti buddhista mesterről, akik rossz benyomást tettek az emberekre. Akkor azt mondtam nekik, ezek az emberek nem követik Buddha tanítását. Ezt nem tehetjük. Így tehát az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy nyilvánosságra hozzuk ezt újságokban, a rádióban. Tegyük nyilvánossá! Ezek a lámák, noha nem törődnek Buddha tanításával, de az arcukkal valószínűleg igen [az arcára mutat, a szégyent jelezve]. Azt hiszem, majdnem 15 éve elmondtam nekik egy konferencián. Legutóbb Sogyal Rinpoche-val történt meg; nagyon jó barátom, de megszégyenült. Így néhányan a saját tanítványai közül, nyilvánosan kritizálták.”

TELJES ELŐADÁS ITT TEKINTHETŐ MEG:
https://youtu.be/S6yzH-1si8o?t=1h15m10s

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr7316624600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacobsson 2021.07.13. 10:29:59

Természetesen a morális, erkölcsi szabályok mindenkire vonatkoznak a magas lámák se élveznek kivételt.
Ugyan akkor ha valami nem nyert egyértelmü bizonyitást, vagyis ha valaki pletykákat, rosszindulatú rágalmakat terjeszt vagy személyes sértettségből stb fakadó történeteknek ad teret és terjeszti ténykén, ártatlanul rágalmazva Lámákat, Gurukat, Jogikat az nem csak magának de azoknak is súlyos, nagy kárt okoz akik ennek hitelt adnak.

Átlátó Edit 2021.07.15. 19:07:50

@jacobsson: Igen egyet értünk! Kérünk ha az oldalon találsz olyan cikket és forrást ami pletyka és büntethető rágalmat tartalmaz akkor jelezd felénk. Illetve ha tudsz cáfolatot és megcáfolt cikket azt is szívesen közzé tesszük. Valamint ha tudsz olyan hatalmi visszaélésről ami a fentiekkel összhangban van és Magyarországon még nem került publikálásra a hazai buddhista médiában akkor kérünk azt is jelezd. Átlátó Editor.
süti beállítások módosítása