A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

Bhutánban nő a gyermekbántalmazási esetek száma

2021. május 13. - Átlátó Edit

abuse.jpg

Forrás: https://thebhutanese.bt/child-abuse-cases-on-the-rise/

2018/01/12 Szerző: Demchoe Pem  Fordító: Tóth Ágnes

Az elkövetők többsége családtag, vagy olyan, akit a gyermek ismer

A RENEW nevű bhutáni non-profit szervezet, amelynek célkitűzése, hogy a családon belüli erőszakot átélt nőket és gyermekeket segítse; 11 hónap leforgása alatt idén 35 ügyről kapott bejelentést, amelyekben gyermekeket szexuálisan zaklattak, szemben a tavalyi 7 ilyen esettel.

Továbbá 2-3 esetben hajadonok tettek feljelentést gyermekbántalmazási ügyben a RENEW-nak. Noha ezekről bebizonyosodott, hogy szexuális zaklatás történt és nem erőszak.

A gyermekbántalmazás lehet egyedüli eset vagy számos különböző esemény, amelyek az idő múlásával történnek meg. A gyermekbántalmazásnak négy fajtája létezik: fizikai bántalmazás, szexuális bántalmazás, érzelmi bántalmazás és elhanyagolás.

Ennek értelmében a RENEW ügyvezető igazgatója, Tandim Wangmo azt nyilatkozta, hogy bár jelenleg több gyermekbántalmazási esetről érkezik bejelentés, ez mégsem jelenti azt, hogy ez egy új probléma. „Már korábban is történt ilyen (gyermekbántalmazás) a közösségekben, csak akkor az emberek nem álltak vele elő és nem jelentették. Ez lehet a tudatosság hiánya miatt, vagy azért, mert mi egy nagyon toleráns társadalom vagyunk”, mondta az ügyvezető igazgató.

A RENEW szerint vannak olyan esetek, amikor a felek egymást között megegyeznek, és nem ismerik fel, hogy ez egy bűncselekmény és nem tudják, hogy ennek hosszú távon hatása lesz a gyermekre.

„Újabban a kormánnyal és civil szervezetekkel együttműködve sok tájékoztató programot szervezünk és most, hogy már vonatkozó jogszabály is van, az emberek sokkal inkább tisztában vannak azzal, hogy milyen támogatási rendszer működik helyben. Ezért érezzük azt, hogy nő a bejelentések száma” folytatta.

Szerinte a szülők feladata az, hogy felismerjék és biztosítsák azt, hogy a gyermekeik ne kerüljenek olyan helyzetbe, amelyben veszély leselkedik rájuk.

Egy példát említve elmesélte, hogy a vidéki falvakban élő szülők jóhiszeműen városi környezetbe egy rokonhoz küldik gyermekeiket, hogy jobb oktatásban részesüljenek, és jobb esélyekkel induljanak az életben. Noha megfelelő szülői gondoskodás nélkül az ilyen helyzetekben a gyermekek ki vannak téve a bántalmazás veszélyének.

Ilyen veszélyeknek vannak kitéve azok az iskolás gyermekek is, akik az iskolák közelében bérházakban kénytelenek lakni, mert túl messze laknak az iskolától vagy, mert nincs bentlakásos intézmény. Ezért egyedül kell lenniük megfelelő felügyelet és útmutatás nélkül. „Ezekben az esetekben az emberek hajlamosak kihasználni a helyzetet”, mondta Tandim Wangmo.

Olyan esetekről is beszélt, amikor iskolások, főleg iskolás lányok szembesültek a bántalmazással a hazafelé vezető 1-2 km-es úton.

A RENEW szerint a gyermekbántalmazási ügyekben az elkövetők többsége kapcsolatban van a gyermekkel vagy a gyermek jól ismeri. A bántalmazás a családban vagy a bizalmi körön belül lévő emberek között történik. „Mindig az apa, nevelőapa, nagybácsi vagy unokatestvér. Ha túlmegyünk a családon, akkor olyasvalaki, aki közel áll a családhoz. Szinte soha nem egy idegen bántalmazza a gyermeket”, nyilatkozta.

Emiatt ez időnként küzdelmesebbé és szívbemarkolóbbá válik, mondja, mert ezek azok az emberek, akiknek megbízhatónak kellene lenniük, akiknek támogatniuk, védelmezniük kellene a gyerekeket, mintsem bántalmazni őket.

A kihívásokról szólva elmeséli, hogy a legnagyobb nehézséget a beszámoló jelenti, amikor a fiatalabb áldozat nem tudja kifejezni a bántalmazás miatti megpróbáltatást, mert még túlságosan a trauma hatása alatt áll vagy nincs tisztában a helyzet súlyosságával.

„A 6 és 9 év közötti gyermekekkel történt, hogy nem tudják megosztani ezt a szülőkkel. Általában az anyák értesülnek a szexuális bántalmazásról, amikor a gyermek fájdalomról panaszkodik vagy vérfoltok vannak az alsóneműjén, és amikor szennyezett a ruhadarab”,meséli.

Addigra bizonyos tekintetben már túl késő, mondja, a bizonyítékokat már megsemmisítették, és amikor az anyák ezt jelentik a RENEW-nak vagy egy kórháznak, már nem lehet elég bizonyítékot összegyűjteni, amellyel bizonyítható, hogy az az ember az elkövető, akire a gyermek utal.

„Amikor ezeket az eseteket a bíróságra visszük, minden kétséget kizáróan kell tudni bizonyítani a bántalmazást. Amikor elvesztünk egy bizonyítékot, akkor teljes mértékben a közvetett bizonyítékokra kell hagyatkozni és az elég komoly kihívást jelent, amikor egy kisgyermek jelentette az esetet és ezáltal nehéz kideríteni pontosan mi történt”, tette hozzá.

Másrészt a 15 és 18 év közötti áldozatok esetében is hasonló nehézségekkel nézünk szembe. Az ilyen helyzetekben, mondja, az anya, aki tisztában van a férfi elkövetővel, hajlik rá, hogy az ügyet megtárgyalja, és maguk között elsimítsa azért, hogy ’ne essen csorba az egyén méltóságán és jó hírnevén’.

Mégis futni hagyják az elkövetőt anélkül, hogy felismernék, hogy a férfi bántalmazta a gyermeket, mondja Wangmo. Egyszerűen csak futni hagyják a férfit, nem vonják felelősségre az általa elkövetett bűncselekményért és azért, hogy amit tett az rossz és nem ismerik fel, hogy ugyanezt más gyermekekkel is megteheti.

„Ha nem vonjuk őket felelősségre a bűncselekményekért, akkor veszélyt jelentenek az egész közösségre”, tette hozzá.

Mindeközben, elmondta, hogy ez nem csak a kormány, civil szervezetek vagy szolgáltatók egyedüli felelőssége. Minden egyes szülő felelős azért, hogy ne hagyja a gyermekét olyan helyzetbe kerülni, amelyben bántalmazhatják.

„A gyermekeink senkivel sincsenek biztonságban. Ha megnézzük azokat az ügyeket, amelyek eljutottak hozzánk, láthatjuk, hogy az apák bántalmazták lányaikat, nagyapák az unokáikat és nagybácsik az unokahúgaikat. Még a fiúgyermekek sincsenek biztonságban és emiatt a szülőknek kell első sorban különösen elővigyázatosnak lenniük”, mondta.

A politikai döntéshozók kollektív felelőssége, hogy szigorú szabályozást alkossanak, hogy tudatállapotától függetlenül egy férfi se merjen ilyen bűnöket elkövetni, mondta a RENEW ügyvezető igazgatója.

Ha elég szigorú a törvény, mondta, akkor lesz visszatartó ereje az emberekre. Majd hozzáfűzte, hogy a bűnüldöző szervek eddig is tették a dolgukat és a gyermekbántalmazás elleni harc lett a legfontosabb feladatuk. A büntetés (büntetési tétel) magas azokban az esetekben, amikor a bűncselekményt 12 éven aluli gyermek sérelmére követték el. Míg másrészt, minél idősebb a gyermek, úgy lesz enyhébb a büntetés.

Wangmo elmondta, hogy az ország helyszínelőinek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a DNS bizonyítékot késedelem nélkül megvizsgálják, így az ilyen bűnelkövetők nem menekülhetnek meg utána.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr516558422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása