A valóság megismerését ösztönző információk buddhista perspektívából - a Dalai Láma után szabadon vallás és politika elválaszthatatlanul...

Átlátás a Fátylakon

Átlátás a Fátylakon

A buddhista Bhután megbirkózik e a bántalmazásokról szóló „megdöbbentő” tanulmánnyal?

2021. április 19. - Átlátó Edit

bhutan_1_cikk.jpeg

Szerző: Vishal Arora, Religion News Service

Forrás: https://www.huffpost.com/entry/buddhist-bhutan-wrestles-_n_821606

Fordító: Tóth Ágnes

Újdelhi (RNS) A kis buddhista nemzet, Bhután „Bruttó Nemzeti Boldogságának” elősegítésével megbízott kormánybiztosát mélyen megdöbbentette az a legutóbbi tanulmány, amely feltárta, hogy a bhutáni nők többsége úgy gondolja, a férjüknek joguk van megütni őket.

Karma Tshiteem, Bhután Bruttó Nemzeti Boldogság Bizottságának vezetője a megállapítást „meglepőnek” és „megdöbbentőnek” nevezte és hozzáfűzte, hogy az ,ilyen magatartás „teljes mértékben összeegyeztethetetlen” a buddhista tanításokkal.

A Business Bhután nevű újság beszámolt róla, hogy a bhutáni Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint nagyjából a nők 70%-a mondja azt, hogy megérdemli a verést, ha elhanyagolja a gyerekeket, veszekedik az élettársával, visszautasítja a szexuális közeledést vagy megégeti a vacsorát.

A családon belüli erőszak elfogadottsága a paroi nők között a legmagasabb (90%), Paro városa egy festői völgyben fekszik, amely Bhután leginkább nagyra becsült kolostorának, Takshang-nak az otthona. A fővárosban, Thimpu-ban a legalacsonyabb az elfogadottsága a feleség verésnek, körülbelül 50%.

Az erőszak bármely formája teljes mértékben ellentétes Buddha tanításával” mondta Tshiteem, megjegyezve, hogy az Ahimsa (erőszakmentesség) „a buddhista filozófia központi tana.”

Bhután államvallása a mahájána buddhizmus és a 700 ezer fős lakosság döntő többsége buddhista.

A Bruttó Nemzeti Boldogság (BNB)-t először Bhután korábbi királya, Dzsingme Szingje Wangchuck álmodta meg 1972-ben. Elképzelése szerint a BNB a „megvilágosodott” társadalom létrehozására törekszik, amelyben a kormány elősegíti polgárai jólétét csakúgy, mint más „érző lényekét”.

A körülbelül Svájc méretű, tengerparttal nem rendelkező ország békésen tért át a demokratikus berendezkedésre, miután a király 2006-ban lemondott végrehajtó hatalmáról, azonban továbbra is a buddhista elvek formálják az ország kormányzatát.

Szemben több hagyományos mérőszámmal, mint pl. egy nemzet gazdasági tevékenysége, Bhután BNB-je a boldogság kilenc összetevőjén alapszik: pszichikai jólét, ökológia, egészség, oktatás, kultúra, életszínvonal, idő felhasználás, a közösség életereje és a jó kormányzás.

Mivel az egészséges családi kapcsolatok döntő fontosságúak a harmonikus közösségekben, „az ilyen viselkedést elfogadó magatartás ezekben a kapcsolatokban, vagy azokon kívül, teljes mértékben összeegyeztethetetlen” a BNB-vel, mondta Tshiteem.

A 15000 háztartás részvételével készült bhutáni Többféle Mutató Felmérése kimutatta, hogy a nők egy negyede hiszi azt, hogy a HIV/AIDS vírus természetfeletti módon terjed; a gyerekek egy negyede nem jár iskolába és a gyerekek egy ötöde vesz részt gyermekmunkában.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlato.blog.hu/api/trackback/id/tr8516506790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása